Stentyper

Få rådgivning om valg af stentype

En gravsten er meget mere end et tilfældigt stykke granit

Det kan være svært at vælge den rigtige stentype, så derfor får du altid personlig rådgivning, så du får valgt den rette sten til den afdødes mindesmærke.

Mulighederne er mange, og i en svær tid kan det virke uoverskueligt at tage stilling til stentype, fremstilling, inskription, efterskrift, dekoration og opsætning af gravstenen. Rådgivningen tager altid udgangspunkt i den afdødes og dine ønsker for mindesmærket/gravstenen.

Uanset hvilken stentype du vælger, får du altid personlig rådgivning, så vi sikrer at stenen i sin helhed reflekterer den afdøde og skaber et smukt mindesmærke.

URNESTEN

En urnesten anvendes på et urnegravsted.

Flere og flere afdøde kremeres og bliver bisat, fremfor en traditionel kistebegravelse. Det betyder at der bliver mindre behov for plads, og mange vælger et lille gravsted. Til dette vælges typisk en urnesten, som er mindre end de traditionelle gravsten.

En urnesten kan rumme alle de samme elementer (inskription, dekoration og efterskrift) som den større klassiske gravsten.

GRAVSTEN

En klassisk gravsten anvendes oftest hvis afdøde har fået en traditionel jordbegravelse med tilhørende gravsted.

Overfladen kan, som på de øvrige sten, være blank (poleret) eller ru. Gravstenen kan rumme de samme elementer som en urnesten (inskription, dekoration og efterskrift).

I udstillingen kan du se de forskellige granittyper og farver som gravstenen kan fremstilles i.

PLÆNESTEN

En plænesten vælges hvis den afdøde skal hvile i en fællesplæne. Det er forskelligt om efterladte har brug for en mindeplade eller sten ved gravstedet, også selvom afdøde skal hvile i en fællesplæne. Sorg bearbejdes forskelligt, men det kan ofte være en tryghed for efterladte at kunne identificere gravstedets placering med en plænesten eller mindre mindeplade.

Der er rig mulighed for at gøre stenen/pladen personlig, i form af inskription og dekorering. 

SPECIELLE STEN

Hos Himmerland Gravsten og Granit har du mulighed for at vælge en gravsten med en anden udformning end klassiske gravsten. 

Formen på en special gravsten kan f.eks. være en hjerteformet gravsten, en gravsten lavet som en bog eller andet. 

I udstillingen finder du et udvalg af specielle gravsten. Har du andre ønsker end dem du ser i udstillingen tager vi en snak om mulighederne. Vi har mulighed for at skaffe næsten alt hjem efter jeres ønsker.

MARK- OG NATURSTEN

Med en mark- eller natursten får den afdøde en personlig og unik gravsten. Et mindesmærke som ofte har meget historie og symbolik.

Har du en mark- eller natursten, der skal anvendes som gravsten, er det vigtigt at stenen ikke er for porøs eller skaller. Himmerland Gravsten og Granit håndterer mark-og natursten på op til 1000 kg.

Kontakt mig for en snak om mulighederne, og for evt. vurdering af en specifik sten.

MONUMENTER

Et monument er et skulpturelt udformet mindesmærke.

Det er oftest klassiske gravsten, urnesten eller plænesten der anvendes ved gravsteder på de danske kirkegårde. Ønsker man en anderledes sten, der skiller sig ud fra mængden, kan man vælge at opsætte et skulpturelt monument for sine kære afdøde.

I Danmark findes flere tusinde monumenter, som ofte ses i form af større natursten med inskriptioner, springvand, statuer m.v. I det offentlige rum kender vi monumenter som f.eks. Jellingestenene, Vor Faldne statue m.fl.

Skulle du have særlige ønsker til et monument kan du naturligvis få rådgivning om mulighederne.